Ryże

Wyświetlanie 1–12 z 24 wyników

Zobacz wszystkie
Filtry:
  • Ryż Jaśminowy Fragrant Jasmine Rice 1kg TILDA

    Ryż Jaśminowy Fragrant Jasmine Rice 1kg TILDA to delikatny, aromatyczny ryż o długich ziarnach i subtelnym zapachu jaśminu. Doskonały do dań kuchni azjatyckiej, bogaty w witaminy i minerały.

    18,99  Dodaj do koszyka
  • Ryż Sona Masoori średnioziarnisty 5kg INDIA GATE

    Ryż Sona Masoori od India Gate to średnioziarnisty, lekki ryż o delikatnym aromacie. Idealny do dań indyjskich i międzynarodowych, zdrowy i łatwy w gotowaniu.

    55,00  Dodaj do koszyka
  • Ryż Czerwony Indyjski Vadi Matta 5KG DOUBLE HORSE

    Odkryj Ryż Czerwony Vadi Matta Double Horse - naturalny, zdrowy i pełen smaku. Idealny do potraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej. 

    55,00  Dodaj do koszyka
  • Ryż Basmati Gold Extra Long 1kg PARLIAMENT

    Odkryj oryginalny smak Ryżu Basmati Gold Extra Long od PARLIAMENT. Uprawiany w Himalajach, idealny dla koneserów indyjskiej kuchni.
    16,99  Wybierz opcje
  • Ryż Basmati długoziarnisty Gold Extra Long 5kg PARLIAMENT

    Odkryj wyjątkowy smak i aromat Ryżu Basmati długoziarnisty Gold od PARLIAMENT. Bezglutenowy i bezpieczny dla zdrowia, idealny dodatek do każdego dania.
    65,00  Wybierz opcje
  • Ryż basmati 1121 Ekstra Long 1kg KHUSHBOO

    Ryż Basmati 1121 Ekstra Long KHUSHBOO - najlepszej jakości, delikatny i aromatyczny ryż z Himalajów. Długie ziarna pozostają oddzielne po ugotowaniu.
    14,99  Dodaj do koszyka
  • Ryż basmati tradycyjny Ekstra Long 5kg KHUSHBOO

    Najwyższej jakości Ryż Basmati Tradycyjny 5kg - aromatyczny i smaczny, o długich ziarnach. Doskonały do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
    60,00  Dodaj do koszyka
  • Ryż basmati 1121 Ekstra Long 5kg KHUSHBOO

    Ryż Basmati 1121 jest dumą Indii jako najwyższej jakości, tradycyjny ryż. Zbierany od wieków u podnóża Himalajów.
    65,00  Dodaj do koszyka
  • Ryż Basmati 1121 długoziarnisty (XXXL) 5kg TAJ MAHAL

    Ryż Basmati jest odmianą ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, bardzo popularny w Indiach i Pakistanie.
    69,00  Wybierz opcje
  • Ryż Basmati (XXXL) 1121 Extra Long 1kg TAJ MAHAL

    Ryż Basmati jest odmianą ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, bardzo popularny w Indiach i Pakistanie.
    15,99  Wybierz opcje
  • Ryż Basmati tradycyjny 5kg BANNO

    Uprawiany u podnóża Himalajów ryż Basmati słynie z egzotycznego aromatu, smaku i puszystej tekstury.
    79,99  Dodaj do koszyka

Ryże indyjskie basmati

Bez ryżu zdecydowanie nie byłoby kuchni indyjskiej. Ten składnik występuje w niej bowiem zarówno jako osobne danie, jak i podstawa wielu popularnych potraw. Czy wiesz, że w Indiach wykorzystuje się wyłącznie odmianę basmati (ryż siewny indyjski)? Wyróżnia się długimi i cienkimi ziarnami oraz migdałowo-orzechowym smakiem. Z tego powodu w Eco-India kupisz wyłącznie ryż basmati od najlepszych producentów prosto z Indii. Pozwoli oddać Ci charakterystyczny smak i aromat hinduskich potraw. 

Czy basmati ryż jest zdrowy? 

Ryż indyjski jest lekkostrawny, a dzięki dużej zawartości błonnika dodatkowo wspiera trawienie. Do tego wpływa na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi. Zawiera białko, węglowodany, witaminy z grupy B oraz cenne minerały: żelazo, mangan, selen, fosfor i cynk. 

Najlepsze właściwości zdrowotne wykazuje ryż brązowy basmati. Uchodzi za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Dzięki temu, że nie jest całkowicie pozbawiony łuski, dostarcza więcej błonnika i składników odżywczych. Ma też niższy indeks glikemiczny. Może być więc bezpiecznie stosowany przez diabetyków. 

Do czego wykorzystać ryż siewny indyjski? 

Ryż basmati smakowicie komponuje się z mięsem, rybą, owocami morza. Wykorzystuje się go do wielu popularnych potraw indyjskich takich jak: kurczak tikka masala, biryani czy tengai sadam. 

Ze względu na orzechową nutę ryż długoziarnisty równie dobrze współgra smakowo ze słodkimi składnikami. Dlatego możesz z niego przygotować ryż indyjski na mleku z jabłkiem i cynamonem albo z sosem truskawkowym i orzechami. Możliwości nie brakuje. 

Ryż basmati — jak gotować? 

Ryż siewny indyjski w trakcie gotowania znacznie zwiększa swoją objętość. Natomiast po przygotowaniu nabiera lekkiej, puszystej konsystencji. By ją uzyskać, należy najpierw moczyć ziarna w zimnej wodzie przez 20-30 minut. Następnie się je spłukuje i wysusza. Dopiero wtedy można wsypać basmati do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min z uchyloną pokrywką. Aby zapobiec sklejeniu się ziaren, zaleca się dodanie odrobiny masła lub oleju. Ugotowany ryż indyjski wystarczy już tylko pozostawić na 5 min pod przykryciem, a następnie dodać do ulubionej potrawy. 

Chcesz kupić ryż basmati? Sklep Eco-India zaprasza! 

Ryż siewny indyjski to jeden z najpopularniejszych produktów indyjskich obecnych na polskim rynku – znajdziesz go w ofercie różnych marek. W Eco-India kupisz go jednak od producentów z Indii. 

Mamy w asortymencie ryż długoziarnisty od Taj Mahal, ryż brązowy basmati JIVAA oraz nasz absolutny bestseller — klasyczny ryż marki Banno. Wybierając go, masz pewność, że na Twój talerz trafi produkt o tym samym smaku i jakości, co w Indiach. Jest dostępny w dużych opakowaniach 1 kg, a nawet 5 kg. Jeden zakup wystarczy więc na długi czas. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą!