Oliwy

Wyświetlanie wszystkich 7 wyników

Oliwy i oleje indyjskie

Trudno wyobrazić sobie kulturę indyjską bez olejów, bo służą one zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji całego ciała. Wiele z nich rzadko spotyka się w polskiej diecie — przykładem jest chociażby olej musztardowy. Warto jednak po różnorodne oleje roślinne sięgać ze względu na ich bogactwo smaków i składników odżywczych. W Eco-India znajdziesz oryginalny olej jadalny znanych na rynku marek z Indii. 

Indyjski olej — rodzaje, które warto mieć w kuchni

W Polsce na sklepowych półkach dominuje olej spożywczy ze słonecznika i rzepaku. W kuchni warto jednak zadbać o różnorodność, bo te produkty są zdrowe i przydatne w wielu daniach. W kuchni indyjskiej bardzo często gości: 

  • olej sezamowy — to źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i steroli roślinnych; olej z sezamu wyróżnia się delikatnie orzechowym smakiem;
  • olej musztardowy — wytwarza się go z nasion gorczycy, jest bogaty w witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze; ma wyrazisty, przyjemny smak;
  • olej kokosowy — zawiera wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor oraz witaminy: E, B2, B6, C i K; wyróżnia się kokosowym smakiem i zapachem. 

Oleje indyjskie — zastosowanie w kuchni azjatyckiej i nie tylko

Oleje roślinne najczęściej wykorzystuje się do smażenia lub bezpośrednio skrapia nimi potrawy. Olej sezamowy tworzy na przykład apetyczną kompozycję z sałatkami ze świeżej sałaty z dodatkiem ziaren. Olej z orzeszków ziemnych współgra ze smakiem smażonych potraw orientalnych. Z kolei olej musztardowy może zostać wykorzystany jako składnik aromatycznych marynat. 

Jakie oleje warto pić? 

Oleje indyjskie można też pić bezpośrednio po wymieszaniu np. z sokiem czy wodą miętową. Przykładem takiego produktu o korzystnym dla zdrowia działaniu jest olej z czarnuszki. Regularne picie 1 łyżki przez kilka dni z rzędu usuwa zmęczenie, niweluje stres i wspomaga koncentrację. 

Jakie oleje do smażenia? 

Po oleje roślinne najczęściej sięgamy jednak podczas smażenia. Najlepiej nadają się do tego produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu taki olej spożywczy nie przypala się na patelni i nie wydziela niezdrowych związków. Przykładem jest olej kokosowy (szczególnie rafinowany) czy arachidowy. 

Do smażenia nie sprawdza się natomiast olej gorczycowy i sezamowy. 

Oleje indyjskie w Eco-India

Chcesz wzbogacić swoją kuchnię o zdrowe i smaczne oleje roślinne? W Eco-India znajdziesz olej jadalny w różnych smakach od indyjskich marek, takich jak: KTC czy Patanjali.  Wybierasz olej sezamowy, kokosowy, a może musztardowy? W Eco-India kupisz je wszystkie i jeszcze więcej! Zapoznaj się z naszą pełną ofertą.

Skip to content