Soczewice

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników

Soczewica

Soczewica jest jednym z podstawowych składników kuchni indyjskiej. Dzięki temu, że występuje w kilku kolorach, pasuje do wielu potraw, oferując różnorodność smaków i aromatów. Jeśli chcesz przyrządzić dania azjatyckie, najlepiej sięgnąć po ziarna z Indii, bo za ich pomocą uzyskasz oryginalny smak potraw. Soczewica czarna, czerwona i w innych kolorach od indyjskich producentów jest dostępna w sklepie Eco-India. 

Soczewica — rodzaje

Soczewica jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych, uprawianą m.in. w Indiach. Dzieli się na kilka rodzajów, wśród których do najpopularniejszych należą: 

  • soczewica czerwona — szybko się gotuje, tracąc w tym czasie swój pierwotny kształt. Dlatego znakomicie nadaje się do różnego rodzaju zup i sosów.
  • zielona soczewica o pieprznym, lekko orzechowym smaku. Długo się gotuje, a w trakcie zachowuje swoją strukturę. Z tego powodu sprawdza się jako dodatek do sałatek czy składnik farszu. 
  • czarna soczewica — delikatna, nie traci kształtu po ugotowaniu. Wykorzystuje się ją do różnego rodzaju dań, np. gulaszów. 

Czy soczewica jest zdrowa? Właściwości i wartości odżywcze

Ta roślina strączkowa znajduje zastosowanie w kulinariach nie tylko ze względu na swój smak. Dostarcza również organizmowi wielu składników odżywczych. Soczewica jest cennym źródłem białka i węglowodanów złożonych. Do tego ma sporą zawartość kwasu foliowego, potasu, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Jej spożywanie korzystnie wpływa na układ pokarmowy i przyspiesza przemianę materii. 

Soczewica w kuchni indyjskiej. Do czego ją wykorzystać? 

Ta popularna roślina strączkowa znakomicie nadaje się do zup, sosów, farszów, sałatek i dań głównych. Czerwona soczewica służy na przykład do przygotowania popularnej zupy dahl, ale też pasty kanapkowej czy farszu do pierogów. Soczewica zielona okaże się smacznym składnikiem kotletów roślinnych, potrawki z ryżem albo nadzienia pasztecików. Soczewica czarna może być natomiast wykorzystana do sałatek warzywnych i dań jednogarnkowych. 

Jak przyrządzić soczewicę? 

Soczewicę przed ugotowaniem należy dobrze przepłukać pod bieżącą wodą i gotować pod przykryciem w proporcjach: 1 szklanka ziaren:2 szklanki wody. Długość gotowania zależy od rodzaju: 

  • soczewica czerwona – 10 minut
  • zielona soczewica – 20-30 minut
  • czarna soczewica – 25-30 minut. 

W tym czasie ziarna należy co jakiś zamieszać.

Soczewica w Eco-India

W Eco-India jest dostępna m.in. czarna i czerwona soczewica sucha w ziarnach. Pochodzi prosto z Indii od cenionego producenta TRS. Dlatego wybierając ją, masz pewność wysokiej jakości i doskonałego smaku. Zapoznaj się z naszą pełną ofertą i odkrywaj smaki Orientu w swojej kuchni.

Skip to content