Herbaty

Wyświetlanie 1–9 z 27 wyników

Zobacz wszystkie

Herbata indyjska

Indyjska herbata (chai) to podstawowy napój mieszkańców Indii. Jej parzenie i picie stanowi rytuał, który i Ty możesz przeprowadzić w swoim domu. Chcesz przekonać się, jak smakuje oryginalna masala chai albo inna herbata z Indii? W Eco-India czeka na Ciebie markowa herbata indyjska od renomowanych producentów takich jak Organic India. 

Indyjska herbata — rodzaje

Czy wiesz, że Indie należą do największych producentów i eksporterów herbaty na świecie? Dzięki temu możesz delektować się smakiem wielu rodzajów herbat pochodzących z tego kraju. Są to m.in.:

  • czarna herbata z regionów Assam lub Darjeeling. Charakteryzuje się mocnym, intensywnym smakiem; np. Brooke Bond;
  • zielona herbata;
  • masala chaj, czyli tradycyjna herbata indyjska na bazie czarnej herbaty z mieszanką przypraw (kardamonu, cynamonu, imbiru, pieprzu, goździków i innych). 

Herbata z Indii — rytuał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Herbata pochodząca z Indii oferuje nie tylko wyrazisty, egzotyczny smak, ale i wiele korzyści zdrowotnych. Dla przykładu czarna herbata jest źródłem witamin: A, C, D, E, K. B oraz minerałów: selenu, potasu, cynku, fosforu, magnezu, żelaza. Ma również sporą zawartość przeciwutleniaczy oraz teaniny, która pomaga w poprawie koncentracji i dobrego samopoczucia.

Zielona indyjska herbata również zawiera antyoksydanty, dzięki czemu hamuje procesy starzeniowe. Poza tym zapobiega miażdżycy, udarowi, nowotworom. 

Cenne właściwości zdrowotne ma również tzw. masala chai. Wzbogacona o pikantne przyprawy rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i pomaga zmierzyć się z infekcją. Sprawdza się też jako naturalny środek rozluźniający, relaksujący i pobudzający.

Podobne właściwości wykazuje herbata ajurwedyjska z tulsi (świętą bazylią). Dzięki zawartości „świętego zioła” wspiera procesy poznawcze, odpręża, wspomaga metabolizm glukozy. 

Indyjska herbata — jak ją zaparzyć? 

Sposób, w jaki herbata z Indii powinna być parzona, zależy od jej rodzaju. Produkt w torebkach wystarczy zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na ok. 3 minuty i wyjąć woreczek. 

Natomiast do przygotowania herbaty liściastej najlepiej użyć specjalnej zaparzarki. 1-2 łyżeczki liści należy zalać wodą, odczekać, a następnie usunąć liście. Czas parzenia i temperatura wody zależy od tego, jakiego rodzaju jest herbata indyjska. W przypadku czarnej wynoszą one kolejno 96 st. oraz 2-3 minuty, a zielonej: 60-85 stopni i 1-3 minuty. 

Jeszcze inną metodą przyrządza się masala czaj. Najpierw należy doprowadzić do wrzenia przyprawy, później dodać herbatę, mleko i odstawić na kilka minut. 

Chai masala i nie tylko, czyli markowa herbata indyjska w Eco-India

W Eco-India herbata z Indii jest do kupienia w torebkach lub liściach. Szeroki wybór jej rodzajów i smaków pozwoli Ci doświadczać aromatu Indii podczas codziennych rytuałów herbacianych. Nasze produkty wybieramy od zaufanych i cenionych producentów. Dlatego w naszej ofercie znalazła się m.in. indyjska herbata tulsi Organic India czy Organic Wellness. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą!

Skip to content