Kawy

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników

Kawa indyjska

Indie kojarzą się przede wszystkim z herbatą. Warto jednak wiedzieć, że z tego kraju pochodzi również naturalna kawa rozpuszczalna i ziarnista o doskonałym smaku i aromacie. W indyjskiej diecie najczęściej gości pierwsza z nich. Dlatego to przede wszystkim ten rodzaj znajdziesz w ofercie Eco-India. 

Czym się charakteryzuje dobra kawa rozpuszczalna indyjska? 

Na renomę, jaką wypracowała sobie kawa w Indiach, wpływają przede wszystkim warunki uprawy kawowców oraz sposób obróbki ziaren.

Krzewy kawowe rosną nietypowo, bo w cieniu innych roślin, co poniekąd wpływa na wyjątkowy smak naparu. Dojrzewają wolniej, dzięki czemu ziarna kawy nabierają pełnego aromatu. Następnie po zebraniu są jeszcze trzymane na świeżym, wilgotnym powietrzu w klimacie monsunowym (dlatego metodę tę nazywa się monsunowaniem). To wszystko decyduje o tym, że naturalna kawa rozpuszczalna indyjska ma głęboki, ale jednocześnie bardzo delikatny i pozbawiony nadmiernej kwasowości smak. 

Do jej najpopularniejszych rodzajów należą: 

  • arabicakawa z Indii ze starannie dobranych ziaren o doskonałym kolorze i właściwościach; charakteryzuje się wyrazistym smakiem z lekką kwasowością i goryczką;
  • robusta – intensywna, gorzka kawa indyjska rozpuszczalna lub ziarnista z dużą zawartością kofeiny. 

Czy kawa jest zdrowa?

Naukowcy dowiedli, że zawarte w kofeinie przeciwutleniacze zapobiegają chorobom serca, cukrzycy i nowotworom. By jednak czerpać korzyści z jej picia, warto stosować się do kilku zasad zalecanych przez ajurwedę. 

Przede wszystkim kawę indyjską powinno się pić bez słodzików i innych dodatków. Za najlepsza porę uznaje się czas niedługo po posiłku, najlepiej między 6 a 10 rano. Dotyczy to szczególnie osób o konstytucji kapha, którym napar może pomóc zrównoważyć doszę. 

Indyjska kawa – jak parzyć? 

Sposób parzenia kawy zależy od jej rodzaju. Jeśli masz naturalną kawę rozpuszczalną, wystarczy, że wsypiesz do filiżanki 2 łyżeczki ziarenek, wymieszasz i zalejesz gorącą wodą (nie wrzątkiem!). Ziarna się rozpuszczą, dając przyjemny smak i aromat.

Natomiast kawa ziarnista powinna być najpierw zmielona, a następnie zalana wodą o temperaturze 88-94 st. C. 

Dobra kawa rozpuszczalna i ziarnista w Eco-India

Lubisz kawę i chcesz wypróbować tę prosto z Indii? W Eco-India jest dostępna kawa indyjska rozpuszczalna i ziarnista popularnej marki JFK. To najlepsze ziarna Arabiki i Robusty zamknięte w estetycznej puszce. Dzięki temu naturalna kawa rozpuszczalna indyjska okaże się nietuzinkowym prezentem dla kawosza i na własny użytek. Zapoznaj się z naszą pełną ofertą i zasmakuj w kawowych rytuałach rodem z Indii.

Skip to content