Pasty

Wyświetlanie 1–12 z 47 wyników

Zobacz wszystkie
Filtry:
  • Marynowane Mango Pickle kwaśno-pikantne 1kg SHAN

    Marynowane Mango Pickle SHAN – kwaśno-pikantna marynata z mango i przyprawami. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.

    24,99  Dodaj do koszyka
  • Marynowane Warzywa i Owoce Mixed Pickle 1kg SHAN

    Marynowane warzywa i owoce SHAN – mango, marchew, limonka i chili w przyprawach. Pikantny dodatek do potraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej.

    24,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta z Tamaryndowca Tamarind Paste 227g SUREE

    Tamarind Paste Suree – słodko-kwaśny smak idealny do pad thai, zup, sosów i marynat. Wszechstronny produkt wzbogacający dania azjatyckie i kuchnię fusion.

    13,99  Dodaj do koszyka
  • Tom Yum Pasta Instant 227g COCK BRAND

    Tom Yum Pasta Cock Brand – baza do tajskiej zupy o ostro-kwaśnym smaku. Idealna do zup, dań stir-fry i sosów. Przenieś tajski smak do swojej kuchni!

    15,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta Tom Yum do Zupy Krewetkowej 40g AROMAX

    Pasta Tom Yum Aromax 40g – mieszanka przypraw do przygotowania pikantno-kwaśnej tajskiej zupy Tom Yum. Idealna baza do orientalnych dań, łatwa w użyciu.

    5,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta Curry Massaman 50g COCK BRAND

    Odkryj oryginalne smaki z południa Tajlandii z Pastą Curry Massaman 50g COCK BRAND. Idealna do egzotycznych dań, bez dodatku konserwantów!

    4,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta Żółte Curry 50g COCK BRAND

    Odkryj smak Tajlandii z pastą Żółte Curry COCK BRAND. Idealna do dań z tofu, mięsa, owoców morza. Łatwa w przygotowaniu, pełna naturalnych składników.
    4,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta Zielone Curry 50g COCK BRAND

    Odkryj smak Tajlandii z pastą Zielone Curry COCK BRAND. Idealna do dań z tofu, mięsa, owoców morza. Łatwa w przygotowaniu, pełna naturalnych składników.
    4,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta Czerwone Curry 50g COCK BRAND

    Odkryj smak Tajlandii z pastą Czerwone Curry COCK BRAND. Idealna do dań z tofu, mięsa, owoców morza. Naturalne składniki, łatwe w przygotowaniu.

    4,99  Dodaj do koszyka
  • Pasta Balti Indyjska Pasta Przyprawowa 283g PATAK’S

    Odkryj autentyczny smak kuchni indyjskiej z Pastą Balti PATAK'S. Idealna mieszanka przypraw dla wyjątkowych dań. Prosta w użyciu, bogata w smak.

    15,99  Wybierz opcje
  • Pasta z tamaryndowca 400g TRS

    Pasta z tamaryndowca Tamaryndowiec jest owocem o specyficznym słodko-kwaśnym smaku, będącym źródłem minerałów, witamin i błonnika. Pasta stosowana jest do wielu azjatyckich dań, m.in.: pad tai, a także do wyrobu napojów, zup, sosów.  
    14,99  Dodaj do koszyka

Pasty curry i przyprawowe z Indii

Pasta indyjska łączy w sobie intensywny aromat i smak ziół, którymi wzbogaca wiele indyjskich potraw. W Eco-India czekają na Ciebie indyjskie pasty do chleba, oryginalna pasta curry i przyprawowa o szerokim zastosowaniu. 

Czym jest pasta indyjska? Rodzaje

Podstawowym składnikiem past stosowanych w kuchni indyjskiej są przyprawy. A ich rodzaj i pozostały skład zależą od typu pasty.

Popularnością cieszy się np. pasta curry. To półprodukt wykonany głównie z ostrych papryk i innych przypraw. Wyróżniamy jego kilka odmian:

  • pasta czerwona curry — jej ok. 30% stanowi papryka czerwona chilli, a na resztę składają się: trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, skórka limonki kaffir galangal, nasiona kolendry, kmin; 
  • żółta pasta curry — 20% jej składu stanowią czerwone papryki chilli, a pozostałość:  szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, kurkuma, kminek, nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa; wyróżnia się najłagodniejszym smakiem;
  • zielona pasta curry — w ok. 30% składa się ze świeżego chilli zielonego, a pozostałe 70% stanowią: trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, galangal, kumin, nasiona kolendry; to pasta o najwyższej pikantności. 

Żaden z tych produktów nie powinien zawierać płynu — dodaje się go dopiero do samego dania. To odróżnia od niego gęste pasty z przypraw, które są skomponowane z ostrych ziół zanurzonych w occie, wodzie czy oleju. 

Do czego służą indyjskie pasty? 

Pasty z Indii znajdują w kuchni szerokie zastosowanie. Pasta curry, jak sama jej nazwa wskazuje, stanowi niezbędny składnik indyjskiego curry. Równie dobrze można ją jednak wykorzystać do dań rybnych, zup, sosów czy dipów.

Pasta z przypraw o gęstej, lekko płynnej konsystencji sprawdzi się natomiast w roli aromatycznej marynaty (np. pasta tamaryndowa) albo jako indyjskie pasty do chleba. Niektóre z nich powstają ze specjalnym przeznaczeniem, np. do przygotowania tradycyjnego Biryani czy Tikka Masala. 

Dlaczego warto jeść pasty indyjskie? 

Pasty z Indii oferują nie tylko pikantny smak. Są również niedrogie, wydajne i naturalne. Do tego korzystnie wpływają na zdrowie dzięki zawartości bogatych w witaminy i minerały przypraw. Składniki te działają antybakteryjnie. Zmniejszają uczucie głodu. Zapobiegają nowotworom i wrzodom żołądka. A zawarta w chilli kapsaicyna łagodzi stany zapalne i obniża poziom cholesterolu.

Indyjskie pasty do chleba, curry i nie tylko znajdziesz w Eco-India 

W Eco-India jest dostępna pasta curry i przyprawowa przeznaczona do różnego rodzaju potraw azjatyckich. Ich zaletą jest naturalny skład bez sztucznych dodatków oraz indyjska receptura. Wyprodukowane przez renomowane marki z Indii (Patak’s, TRS, Ashoka) są gwarantem oryginalnego smaku. Zapoznaj się z naszą pełną ofertą — zapraszamy!