Pasty
-
Marynowane Mango Pickle kwaśno-pikantne 1kg SHAN
Marynowane Mango Pickle SHAN – kwaśno-pikantna marynata z mango i przyprawami. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
-
Marynowane Warzywa i Owoce Mixed Pickle 1kg SHAN
Marynowane warzywa i owoce SHAN – mango, marchew, limonka i chili w przyprawach. Pikantny dodatek do potraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
-
Pasta z Tamaryndowca Tamarind Paste 227g SUREE
Tamarind Paste Suree – słodko-kwaśny smak idealny do pad thai, zup, sosów i marynat. Wszechstronny produkt wzbogacający dania azjatyckie i kuchnię fusion.
-
Tom Yum Pasta Instant 227g COCK BRAND
Tom Yum Pasta Cock Brand – baza do tajskiej zupy o ostro-kwaśnym smaku. Idealna do zup, dań stir-fry i sosów. Przenieś tajski smak do swojej kuchni!
-
Pasta Tom Yum do Zupy Krewetkowej 40g AROMAX
Pasta Tom Yum Aromax 40g – mieszanka przypraw do przygotowania pikantno-kwaśnej tajskiej zupy Tom Yum. Idealna baza do orientalnych dań, łatwa w użyciu.
-
Pasta Curry Massaman 50g COCK BRAND
Odkryj oryginalne smaki z południa Tajlandii z Pastą Curry Massaman 50g COCK BRAND. Idealna do egzotycznych dań, bez dodatku konserwantów!
-
Pasta Żółte Curry 50g COCK BRAND
Odkryj smak Tajlandii z pastą Żółte Curry COCK BRAND. Idealna do dań z tofu, mięsa, owoców morza. Łatwa w przygotowaniu, pełna naturalnych składników.4,99 zł Dodaj do koszyka -
Pasta Zielone Curry 50g COCK BRAND
Odkryj smak Tajlandii z pastą Zielone Curry COCK BRAND. Idealna do dań z tofu, mięsa, owoców morza. Łatwa w przygotowaniu, pełna naturalnych składników.4,99 zł Dodaj do koszyka -
Pasta Czerwone Curry 50g COCK BRAND
Odkryj smak Tajlandii z pastą Czerwone Curry COCK BRAND. Idealna do dań z tofu, mięsa, owoców morza. Naturalne składniki, łatwe w przygotowaniu.
-
Pasta Balti Indyjska Pasta Przyprawowa 283g PATAK’S
Odkryj autentyczny smak kuchni indyjskiej z Pastą Balti PATAK'S. Idealna mieszanka przypraw dla wyjątkowych dań. Prosta w użyciu, bogata w smak.
-
Pasta z tamaryndowca 400g TRS
Pasta z tamaryndowca Tamaryndowiec jest owocem o specyficznym słodko-kwaśnym smaku, będącym źródłem minerałów, witamin i błonnika. Pasta stosowana jest do wielu azjatyckich dań, m.in.: pad tai, a także do wyrobu napojów, zup, sosów.14,99 zł Dodaj do koszyka
Pasty curry i przyprawowe z Indii
Pasta indyjska łączy w sobie intensywny aromat i smak ziół, którymi wzbogaca wiele indyjskich potraw. W Eco-India czekają na Ciebie indyjskie pasty do chleba, oryginalna pasta curry i przyprawowa o szerokim zastosowaniu.
Czym jest pasta indyjska? Rodzaje
Podstawowym składnikiem past stosowanych w kuchni indyjskiej są przyprawy. A ich rodzaj i pozostały skład zależą od typu pasty.
Popularnością cieszy się np. pasta curry. To półprodukt wykonany głównie z ostrych papryk i innych przypraw. Wyróżniamy jego kilka odmian:
- pasta czerwona curry — jej ok. 30% stanowi papryka czerwona chilli, a na resztę składają się: trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, skórka limonki kaffir galangal, nasiona kolendry, kmin;
- żółta pasta curry — 20% jej składu stanowią czerwone papryki chilli, a pozostałość: szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, kurkuma, kminek, nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa; wyróżnia się najłagodniejszym smakiem;
- zielona pasta curry — w ok. 30% składa się ze świeżego chilli zielonego, a pozostałe 70% stanowią: trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, galangal, kumin, nasiona kolendry; to pasta o najwyższej pikantności.
Żaden z tych produktów nie powinien zawierać płynu — dodaje się go dopiero do samego dania. To odróżnia od niego gęste pasty z przypraw, które są skomponowane z ostrych ziół zanurzonych w occie, wodzie czy oleju.
Do czego służą indyjskie pasty?
Pasty z Indii znajdują w kuchni szerokie zastosowanie. Pasta curry, jak sama jej nazwa wskazuje, stanowi niezbędny składnik indyjskiego curry. Równie dobrze można ją jednak wykorzystać do dań rybnych, zup, sosów czy dipów.
Pasta z przypraw o gęstej, lekko płynnej konsystencji sprawdzi się natomiast w roli aromatycznej marynaty (np. pasta tamaryndowa) albo jako indyjskie pasty do chleba. Niektóre z nich powstają ze specjalnym przeznaczeniem, np. do przygotowania tradycyjnego Biryani czy Tikka Masala.
Dlaczego warto jeść pasty indyjskie?
Pasty z Indii oferują nie tylko pikantny smak. Są również niedrogie, wydajne i naturalne. Do tego korzystnie wpływają na zdrowie dzięki zawartości bogatych w witaminy i minerały przypraw. Składniki te działają antybakteryjnie. Zmniejszają uczucie głodu. Zapobiegają nowotworom i wrzodom żołądka. A zawarta w chilli kapsaicyna łagodzi stany zapalne i obniża poziom cholesterolu.
Indyjskie pasty do chleba, curry i nie tylko znajdziesz w Eco-India
W Eco-India jest dostępna pasta curry i przyprawowa przeznaczona do różnego rodzaju potraw azjatyckich. Ich zaletą jest naturalny skład bez sztucznych dodatków oraz indyjska receptura. Wyprodukowane przez renomowane marki z Indii (Patak’s, TRS, Ashoka) są gwarantem oryginalnego smaku. Zapoznaj się z naszą pełną ofertą — zapraszamy!