Masła
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
-
Olej Kokosowy Organiczny Nierafinowany 250ml BIO ASIA
Olej Kokosowy Organiczny Nierafinowany BIO ASIA – tłoczony na zimno, bogaty w naturalne składniki odżywcze. Idealny do gotowania i pielęgnacji skóry.
-
-
Masło Klarowane Butter Ghee 500g KHANUM
Masło Klarowane Butter Ghee KHANUM – Złoty Skarb Kuchni Indyjskiej.
Masła
Masło klarowane ghee jest w Indiach uznawane za świętą żywność. Znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale też medycynie naturalnej i kosmetyce. Chcesz zastosować masło ghee? Sklep Eco-India oferuje ten produkt od różnych producentów.
Masło ghee – co to jest?
Masło klarowane ghee powstaje z mleka zwierzęcego, śmietanki lub masła różnych gatunków zwierząt. Jako że poddaje się je powolnemu podgrzewaniu, jest wolne od zanieczyszczeń, wody i białka. Ma ciemny kolor i delikatny, wyrazisty orzechowy smak. Po otwarciu może być przechowywane przez kilka tygodni.
Czy masło klarowane jest zdrowe?
Ghee ze względu na liczne właściwości uznaje się za zdrowszy odpowiednik masła lub oleju do smażenia. Ma wysoką temperaturę dymienia. A to oznacza, że podczas głębokiego smażenia tłuszcz się nie spala i nie uwalnia niezdrowych związków.
Masło klarowane jest też źródłem cennych witamin A, E, K oraz kwasu linolowego o właściwościach antywirusowych i przeciwnowotworowych. Dzięki temu podnosi wartość odżywczą potraw, a także ułatwia wchłanianie innych składników odżywczych. Masło ghee warto jeść również dlatego, że łagodzi stany zapalne i wzmacnia organizm.
Nie tylko jego jedzenie przynosi jednak korzyści zdrowotne. Nałożone na skórę przyspiesza gojenie ran, nawilża i odżywia.
Z tego powodu Ajurweda zaleca stosowanie ghee od wieków zarówno w kuchni, jak i leczeniu. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością – indyjskie masło zawiera bowiem nasycone kwasy tłuszczowe, które powinny zaspokajać nie więcej niż 30% zapotrzebowania na kalorie w ciągu dnia.
Masło klarowane – do czego stosować?
Masła tego rodzaju najczęściej używa się do smażenia i pieczenia. Jego zastosowanie jest jednak znacznie szersze. Możesz na przykład wykorzystać masło klarowane do kanapek, zupy, owsianki i różnego rodzaju dań azjatyckich. Znakomicie komponuje się z kurkumą czy asafetydą. Miłośnicy kofeiny często stosują natomiast masło ghee do przygotowania modnej kawy kuloodpornej (z tłuszczem).
Czy wiesz, że masło indyjskie z powodzeniem posłuży Ci również do przygotowania domowych kosmetyków? Nadaje się do masażu, jako składnik balsamu do dłoni czy kremu do cery dojrzałej.
Masło ghee – sklep Eco-India zaprasza
Chcesz wykorzystać masło klarowane? W sklepie Eco-India znajdziesz oryginalne indyjskie ghee z mleka krowiego. Sygnowane przez uznane marki takie jak Patanjali czy Khanum daje gwarancję wysokiej jakości i tradycyjnego wykonania. Jest dostępne w dużych opakowaniach, dzięki czemu wystarczy na długi czas. Zapoznaj się z naszą ofertą i odkryj korzyści, jakie daje masło klarowane ghee w kulinariach i kosmetyce.