Marynaty
-
Marynowane Mango Pickle kwaśno-pikantne 1kg SHAN
Marynowane Mango Pickle SHAN – kwaśno-pikantna marynata z mango i przyprawami. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
-
Marynowane Warzywa i Owoce Mixed Pickle 1kg SHAN
Marynowane warzywa i owoce SHAN – mango, marchew, limonka i chili w przyprawach. Pikantny dodatek do potraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
-
Sos Schezwan Chutney pikantny 250g CHING’S SECRET
Odkryj smak kuchni orientalnej z sosem Schezwan Chutney od CHING'S SECRET. Pikantny, pełen charakteru i idealny do wielu dań.12,99 zł Wybierz opcje -
Pasta z tamaryndowca 400g TRS
Pasta z tamaryndowca Tamaryndowiec jest owocem o specyficznym słodko-kwaśnym smaku, będącym źródłem minerałów, witamin i błonnika. Pasta stosowana jest do wielu azjatyckich dań, m.in.: pad tai, a także do wyrobu napojów, zup, sosów.14,99 zł Dodaj do koszyka -
Pasta tamaryndowa Koncentrat 400g TRS
Tamaryndowiec to owoc o specyficznym słodko-kwaśnym smaku, będącym źródłem minerałów, witamin i błonnika. Pasta stosowana jest do wielu azjatyckich dań ...23,99 zł Wybierz opcje -
Sos pasta z tamaryndowca 260g TRS
Tamaryndowiec to kwaśny owoc, który jest często używany w kuchni azjatyckiej, od Indii po Daleki Wschód. Idealnie pasuje do azjatyckich dań ...16,99 zł Wybierz opcje -
-
-
-
-
-
Marynaty
W Indiach bez marynaty nie mogą obejść się dania mięsne tandoori przyrządzane w specjalnym, glinianym piecu. Ten składnik możesz też jednak wykorzystać, przygotowując potrawy azjatyckie (i nie tylko) w domowych warunkach. Przeniknie je intensywnym smakiem i aromatem. Potrzebna jest Ci indyjska marynata do mięsa i innych potraw? W Eco-India znajdziesz duży wybór produktów wykonanych z różnych składników.
Z czego może być marynata indyjska?
Marynata to mieszanka przypraw, owoców i warzyw zanurzonych w oliwie, occie, winie lub innym płynie. W jej roli stosuje się też w Indiach pasty przyprawowe o gęstszej konsystencji. Do ich najczęściej spotykanych składników należą:
- tamaryndowiec,
- imbir,
- papryczki chilli,
- mango,
- kozieradka i inne przyprawy.
Do czego służy marynata indyjska?
Taką mieszankę stosuje się głównie po to, aby zmiękczyć mięso, nadać mu kruchość i apetyczny, wyrazisty smak. Dzięki niej nie wysycha ono podczas pieczenia i jest bardzo soczyste. W kuchni indyjskiej najczęściej naciera się nią kurczaka, ale też wołowinę i baraninę.
W Indiach nie tylko marynata do mięsa jest jednak wykorzystywana. Ze względu na dość zwartą konsystencję i wielość składników o intensywnym smaku można ją dodać do kanapek, przekąsek, warzyw, owoców, zup i potraw z ryb.
Jak używać marynaty do mięs i nie tylko?
Jeśli chcesz zamarynować mięso lub rybę, wystarczy natrzeć je indyjską marynatą i pozostawić w lodówce na noc (na nie więcej niż 12 godzin). Tak przygotowanie mięso będzie gotowe do pieczenia.
Możesz też użyć odrobiny przyprawy i rozsmarować ją na kanapce.
Dlaczego warto stosować indyjskie marynaty?
Marynata z Indii zachęca do urozmaicenia codziennej diety i przygotowania apetycznych, egzotycznych dań w stylu indyjskim. Dzięki temu, że ma intensywny smak i aromat, wystarczy zastosować jej niewielką ilość. Całe opakowanie jest więc bardzo wydajne.
Marynaty indyjskie charakteryzują się zdrowym składem. Nie ma w nich barwników, sztucznych konserwantów i aromatów. A ich składniki wykazują korzystne działanie na organizm. Dość wspomnieć o tym, że imbir wspiera trawienie, czosnek rozprawia się wirusami i stanami zapalnymi, a tamaryndowiec zwalcza wolne rodniki.
Marynata do mięs i nie tylko w Eco-India
W Eco-India są dostępne marynowane owoce i warzywa, sosy, pasty, a także uniwersalna marynata do mięsa oraz innych składników lub przeznaczona do konkretnych dań indyjskich. Wszystkie wyróżniają się dobrym składem obejmującym popularnie stosowane w kuchni indyjskiej składniki. A o ich jakości i oryginalnej recepturze świadczy pochodzenie od indyjskich producentów, takich jak Patak’s czy Ashoka. Zobacz wszystkie marynaty indyjskie z Eco-India i odkrywaj jeszcze więcej smaków kuchni hinduskiej.