Mąki

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Filtry:
  • Mąka Pszenna Pełnoziarnista Chakki Atta 5kg PILLSBURY

    Mąka Pszenna Pełnoziarnista Chakki Atta PILLSBURY – 100% pełnoziarnista mąka pszenna, bogata w błonnik, witaminy i minerały. Idealna do roti, chapati i naan.

    44,99  Wybierz opcje
  • Mąka Semolina z Pszenicy Durum 500g TRS

    Mąka Semolina z Pszenicy Durum od TRS - klucz do oryginalnych włoskich makaronów i wypieków. Naturalna, bogata w białko i błonnik, idealna do różnorodnych potraw.

    11,99  Dodaj do koszyka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista. Aashirvaad Shudh Chakki Atta flour.

    Aashirvaad 1kg,2kg,5kg,10kg
    46,99 
    Wybierz opcje
  • TRS Mąka z ciecierzycy. gram flour

    TRS PURE GRAM FLOUR (1kg)
    14,99  Dodaj do koszyka

Mąka indyjska

W kuchni indyjskiej mąkę wykorzystuje się do przygotowywania placków, naleśników czy zagęszczania sosów. Pozyskuje się ją nie tylko z pszenicy, ale też innych ziaren, jak ciecierzyca czy ryż. Dzięki temu mąka indyjska pozwala odkryć nowe smaki, nawet jeśli masz nietolerancję glutenu. W Eco-India czeka na Ciebie mąka ryżowa, wieloziarnista, besan i wiele innych. 

Mąka indyjska — popularne rodzaje mąki

Mąka pszenna od lat należy do najchętniej wybieranych typów. Znajduje szerokie zastosowanie zarówno w potrawach wytrawnych, jak i deserach. Obok niej kuchnia indyjska proponuje też wiele innych rodzajów mąk, które są zdrowe, nie zawierają glutenu i smacznie urozmaicają dania. Są to m.in.:

  • mąka z ciecierzycy (tzw. besan) — powstaje ze zmielonych ziaren cieciorki, ma lekko orzechowy smak;
  • mąka ryżowa — jest wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu, ma neutralny smak;
  • mąka wieloziarnista — połączenie różnego rodzaju mąk. 

Mąka indyjska — właściwości zdrowotne 

Mąka z Indii, w zależności od rodzaju, dostarcza różnych składników. Dla przykładu popularna mąka pszenna zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń. Zaleca się jednak jej umiarkowane spożywanie ze względu na wysoki indeks glikemiczny, zawartość glutenu i tuczące działanie. 

Na szczęście duży wybór innych rodzajów mąk sprawia, że można ten składnik stosować zamiennie lub całkowicie go zastąpić z korzyścią dla zdrowia. Mąka z cieciorki ma na przykład niski indeks glikemiczny i dużo białka oraz potas i magnez. Natomiast mąka ryżowa jest źródłem cynku, żelaza i witamin z grupy B. Ich zaletę stanowi również fakt, że zarówno ten rodzaj, jak i besan to mąka bezglutenowa

Mąka w kuchni indyjskiej — kulinarne inspiracje

Nietypowe typy mąki znajdują zastosowanie przede wszystkim w Indiach i innych krajach azjatyckich. W kuchni indyjskiej mąka z ciecierzycy służy do wykonania przekąsek takich jak pakora czy besan ladoo. Z mąki pszennej przygotowuje się słynny chlebek naan. Mąka ryżowa jest natomiast składnikiem kaszmirskich naleśników Tschur tschut. To tylko kilka przykładów, bo mąka indyjska nadaje się również do tradycyjnych naleśników, pierogów, placków, a także jako panierka czy zagęszczacz sosów. 

Mąka ryżowa, z cieciorki i nie tylko… Sklep Eco-India zaprasza! 

Jak widzisz, mąka z Indii otwiera szerokie pole do kulinarnych popisów. W Eco-India jest dostępna mąka besan, ryżowa, pszenna i inne. Są starannie mielone z ziaren roślin uprawianych w Indiach. Dzięki temu, wybierając produkt od lokalnych producentów, takich jak Pansari czy TRS, możesz poczuć prawdziwy smak dań azjatyckich. Mąka indyjska z naszego sklepu równie dobrze sprawdzi się też jednak w daniach polskich i europejskich. Zapoznaj się z naszą ofertą!