Fasole

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Filtry:
  • Groszek Żółty Yellow Peas 500g MALL ROAD

    Groszek Żółty Yellow Peas Mall Road to bogate źródło białka, błonnika i witamin. Idealny do zup, sałatek i dań jednogarnkowych.

    9,99  Dodaj do koszyka
  • Nasiona Roślin Strączkowych Mix Dal 500g MALL ROAD

    Nasiona Roślin Strączkowych Mix Dal MALL ROAD to zdrowa mieszanka bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Idealny do dal, curry, zup i sałatek.

    9,99  Wybierz opcje
  • Fasola Mung Połówki Mung Dal Chilka 500g TRS

    Fasola Mung Połówki Mung Dal Chilka TRS – bogata w białko, witaminy i antyoksydanty, idealna do kuchni indyjskiej i sałatek. Oczyszcza organizm.

    9,99  Dodaj do koszyka
  • Fasola Czerwona Kidney Red Kidney Beans 500g TRS

    Fasola Czerwona Kidney TRS – bogactwo białka, błonnika i antyoksydantów. Idealna do Rajma, chili con carne i sałatek.

    9,99  Dodaj do koszyka
  • Fasola Mung Łuskana Indyjska Mung Dal 500g TRS

    Fasola Mung Łuskana Mung Dal TRS – źródło błonnika i białka roślinnego. Doskonała do kuchni indyjskiej, sałatek i zup. Wspomaga trawienie, lekkostrawna.

    13,99  Dodaj do koszyka
  • TRS Fasola mung całe nasiona. Mung beans

    TRS MUNG BEANS

    10,99 
    Wybierz opcje
  • TRS Fasola indyjska. Moth beans

    TRS MOTH BEANS
    9,99 
    Wybierz opcje

Fasola indyjska

Kuchnia indyjska w dużej mierze opiera się na roślinach strączkowych. A fasola jest jedną z ich najpopularniejszych przedstawicielek. Mowa tu nie tylko o dobrze nam znanej czerwonej czy białej odmianie, ale też rzadko stosowanej w kuchni polskiej fasoli mung i moth. Wprowadzasz strączki do diety? Lubisz eksperymentować kulinarnie z daniami indyjskimi? Warto, żeby fasola czerwona i inne odmiany znalazły się w Twojej spiżarni. Ich duży wybór znajdziesz w Eco-India. 

Fasola w kuchni indyjskiej — popularne odmiany

W Indiach fasolę jada się często i w różnych odmianach. Do najpopularniejszych należą: 

  • czerwona fasola — dobrze znany w polskiej kuchni rodzaj; ma intensywny kolor, dzięki czemu estetycznie prezentuje się w daniach; wyróżnia się gęstą konsystencją i wyrazistym, lekko słodkim smakiem;
  • fasola mung — odmiana o drobnych ziarnach i przyjemnym delikatnie orzechowym smaku;
  • fasola indyjska moth — rodzaj o małych ziarnach i intensywnie orzechowym smaku. 

Nieco podobna do fasoli czy grochu jest jeszcze inna roślina strączkowa — nikla indyjska. Znakomicie sprawdzi się więc jako zamiennik tych składników. 

Fasola — zastosowanie w kuchni indyjskiej i nie tylko

Rozmaitość smaków, jaką oferują różne odmiany fasoli, otwiera naprawdę szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. W Indiach fasola czerwona jest na przykład podawana z dobrze przyprawionym sosem jako danie Rajma. Możesz ją też wykorzystać do przygotowania pasty warzywnej, kotletów roślinnych, farszu czy sałatki.

 Fasola mung pasuje do zup, wege burgerów i past kanapkowych. Poza nią również fasola indyjska znakomicie smakuje w połączeniu ze składnikami zup, sałatek czy dań mięsnych. Jak widzisz, możliwości zastosowania tej rośliny nie brakuje. 

Czy fasola jest zdrowa? 

Warto z nich korzystać, bo ta popularna roślina strączkowa stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, błonnik, wapń, żelazo i magnez. Jest też bogata w liczne witaminy, w tym: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K. 

Fasola czerwona, mung i inne — sklep Eco-India zaprasza! 

W sklepie Eco-India jest dostępna fasola sucha i w puszce różnych odmian. W zależności od rodzaju znajdziesz ją w postaci łuskanej, całej lub w połówkach. Produkowana przez markę TRS oferuje jakość i pełny smak przywołujący klimat Orientu. Czerwona fasola, mung, a może indyjska? W naszym sklepie znajdziesz te i inne rodzaje w dużych, wydajnych opakowaniach. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą!