Ciecierzyce

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Filtry:
  • Brązowa ciecierzyca Brown chick peas 1kg TRS

    Ciecierzyca, znana także, jako cieciorka, to roślina, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach Bliskiego Wschodu.
    18,99  Dodaj do koszyka
  • Brązowa ciecierzyca Brown chick peas 500g TRS

    Ciecierzyca, znana także, jako cieciorka, to roślina, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach Bliskiego Wschodu.
    9,99  Dodaj do koszyka
  • Brązowa ciecierzyca Kala Chana 400g TRS

    Brązowa ciecierzyca w zalewie. Jest podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej, bardzo popularna ze względu na łagodny orzechowy smak.
    5,99  Wybierz opcje
  • TRS Ciecierzyca łuskana połówki. CHANA DAL.

    TRS CHANA DAL
    7,99 
    Wybierz opcje

Ciecierzyca, inaczej określana jako cieciorka lub groch włoski, często gości w daniach indyjskich. O jej popularności decydują przyjemny smak oraz wartości odżywcze. Wprowadzasz ją do swojej diety? W Eco-India jest dostępna cieciorka w puszce i torebce w różnych odmianach prosto z Indii. 

Ciecierzyca — rodzaje

Pod nazwą groch włoski kryje się roślina strączkowa szczególnie popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej i śródziemnomorskiej. Występuje w dwóch podstawowych odmianach: 

  • kabuli — najpowszechniej dostępna cieciorka o dużych nasionach kremowej, żółtawej barwy;
  • desi — ciecierzyca o mniejszych nasionach w różnych kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym.

Wszystkie rodzaje są do siebie dość podobne pod względem smaku. Charakteryzują się delikatną słodyczą z orzechowym akcentem. 

Czy ciecierzyca jest zdrowa? 

Jednak nie tylko z tego powodu warto wprowadzić groch włoski do swojej diety. Roślina ta przynosi również całe bogactwo zdrowotnych korzyści. Dość wspomnieć o tym, że cieciorka jest cennym źródłem białka, potasu, żelaza, błonnika i antyoksydantów. Dzięki temu zapobiega nowotworom, anemii, chorobom układu krążenia i jelit. 

Do czego ciecierzyca? Popularne dania z cieciorki

Groch włoski można spożywać pod różnymi postaciami, co ułatwia jego wprowadzenie do diety. To właśnie z niego wyrabia się popularny hummus i falafele. 

Cieciorka jest też składnikiem dania indyjskiego chana masala, czyli pikantnego curry z przyprawami. Poza tym można wykorzystać ją w leczo, sałatkach, kotletach roślinnych, pasztetach warzywnych. 

Jak przygotować groch włoski? 

Ciecierzyca w puszce w zalewie jest od razu gotowa do spożycia — wystarczy obficie zlać ją wodą i można dodać do ulubionych potraw lub zmielić na pastę. 

Obróbki termicznej wymaga natomiast sucha cieciorka. Przed przyrządzeniem powinno się ją namoczyć, a następnie długo gotować w proporcjach 1 szklanka nasion:3 szklanki wody. Przez pierwsze 20 minut zaleca się gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, a potem na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut. 

Ciecierzyca w Eco-India

W Eco-India jest dostępna zarówno cieciorka z puszki, jak i sucha różnych odmian, abyś mógł łatwo przygotować różnorodne dania, tak jak lubisz. Pochodzi od renomowanego indyjskiego producenta TRS. Masz więc gwarancję jej doskonałego smaku i możliwość odtworzenia oryginalnych dań indyjskich. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą!