Żywność indyjska
-
Liście Limonki Kaffir całe 10g HOUSE OF ASIA
Liście limonki kaffir HOUSE OF ASIA – cytrusowy aromat do tajskich zup i curry. 100% naturalne, suszone liście, bez dodatków.
-
Paneer Makhani Danie Gotowe Curry 300g HALDIRAM’S
Paneer Makhani danie HALDIRAM’S – gotowe indyjskie curry z paneerem w kremowym sosie pomidorowym. Naturalne składniki, gotowe w kilka minut.
-
Dal Tadka Danie Gotowe Curry z Soczewicy 300g HALDIRAM’S
Dal Tadka danie HALDIRAM’S – aromatyczne curry z soczewicy z cebulą, przyprawami i tadką. Gotowe w kilka minut, bez konserwantów.
-
Mutter Paneer Danie Gotowe Curry 300g HALDIRAM’S
Mutter Paneer danie Haldiram’s – gotowe indyjskie curry z paneerem i groszkiem. Bez konserwantów, intensywny smak, gotowe w kilka minut.
-
Masala Moong Dal Przekąska z Fasoli Mung 200g HALDIRAM’S
Masala Moong Dal HALDIRAM’S 200g – chrupiąca, pikantna przekąska z fasoli mung. Wegańska, bogata w białko, idealna zamiast chipsów.
-
Marynowane Mango Pickle kwaśno-pikantne 1kg SHAN
Marynowane Mango Pickle SHAN – kwaśno-pikantna marynata z mango i przyprawami. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
-
Marynowane Warzywa i Owoce Mixed Pickle 1kg SHAN
Marynowane warzywa i owoce SHAN – mango, marchew, limonka i chili w przyprawach. Pikantny dodatek do potraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
-
Herbata Tulsi z Przyprawami Masala Chai 100g ORGANIC INDIA
Herbata Tulsi z przyprawami ORGANIC INDIA – liściasta mieszanka czarnej herbaty, Tulsi i przypraw masala. Naturalnie pobudza, rozgrzewa i zachwyca smakiem.
-
Herbata Zielona Tulsi Liściasta 100g ORGANIC INDIA
Herbata Zielona Tulsi ORGANIC INDIA – aromatyczna mieszanka zielonej herbaty i Tulsi. Naturalna energia, antyoksydanty i świeżość w każdej filiżance.
-
Herbata Tulsi Granat Hibiskus Malina 100g ORGANIC INDIA
Herbata Tulsi Granat Hibiskus Malina ORGANIC INDIA – mieszanka zielonej herbaty, Tulsi i owoców. Pełna antyoksydantów, idealna na ciepło i na zimno.
-
Czerwony Ryż Jaśminowy Długoziarnisty 1kg RICEFIELD
Czerwony Ryż Jaśminowy RICEFIELD – aromatyczny, długoziarnisty ryż o orzechowym smaku. Idealny do kuchni azjatyckiej, stir-fry i sałatek.
-
Ryż Basmati Brązowy Indyjski 1kg KHUSHBOO
Ryż Basmati brązowy – aromatyczny, długoziarnisty ryż brązowy z Indii. Bogaty w błonnik, idealny do zdrowych potraw.
Hinduskie jedzenie z Indii
Indyjskie jedzenie cieszy się popularnością na całym świecie ze względu na swój intensywny smak i aromat. Bazuje na prostych składnikach. Jednak dzięki dodatkowi różnorodnych przypraw nigdy się nie nudzi. Chcesz przygotować potrawy indyjskie i szukasz sprawdzonych składników? A może wolisz gotowe hinduskie jedzenie? W Eco-India znajdziesz najpopularniejsze w kuchni indyjskiej produkty, które pozwolą Ci odkryć smaki Indii.
Czym wyróżnia się indyjskie jedzenie?
Kto raz spróbuje kuchni hinduskiej, zachowa w pamięci jej wygląd, smak i zapach na długo. Potrawy indyjskie są bowiem intensywnie aromatyczne, dość pikantne, wyraziste z lekko korzenną nutą. Składają się w dużej mierze z różnorodnych warzyw, roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, soczewicy) i mnóstwa przypraw.
To przede wszystkim te ostatnie odpowiadają za to, że jedzenie indyjskie ma w sobie przyjemną ostrość. Połączenie wszystkich składników tworzy zaś na talerzu apetyczną, pełną kolorów kompozycję.
Czy potrawy indyjskie są zdrowe?
Kuchnia hinduska bazuje na wielu składnikach zalecanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. To głównie warzywa, owoce, strączki i ziarna, które zawierają dużą ilość białka, błonnika, witamin i niezbędnych pierwiastków. Rzadko hinduskie jedzenie opiera się natomiast na mięsie, co również jest zgodne z zaleceniami dietetyków. Obecnie rekomenduje się ograniczenie tego składnika do ok. 300 g tygodniowo.
Warto przy tym zauważyć, że potrawy indyjskie są skrapiane olejami lub smażone na nich. To produkty bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Również obecne w tej kuchni przyprawy wykazują szereg korzystnych dla organizmu właściwości. W zależności od rodzaju działają przeciwzapalnie, wspomagają trawienie, zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Smaki Indii — jakie hinduskie jedzenie warto mieć w kuchni?
Jeśli chcesz przygotowywać potrawy indyjskie lub po prostu zdrowo się odżywiać, polecamy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników:
- rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica — podstawa wielu dań indyjskich, takich jak curry czy zupy;
- tłuszcze — żywność indyjska nie może się bez nich obyć, bo wchłaniają składniki odżywcze z warzyw; do najpopularniejszych należą masła klarowane ghee i olej kokosowy do smażenia oraz oliwy: olej sezamowy, arachidowy, musztardowy albo z czarnuszki do picia;
- mąki: pszenna, ryżowa, z ciecierzycy — zagęszczacz sosów oraz niezbędny składnik placków i innego jedzenia z Indii;
- mleko kokosowe do sosów i curry w stylu tajskim oraz indyjskim;
- sosy;
- marynaty i pasty do przygotowania żywności z Indii głównie na bazie mięsa.
Hinduskie jedzenie z Indii w Eco-India
W Eco-India znajdziesz składniki na potrawy indyjskie i nie tylko. W naszej ofercie są też bowiem dania gotowe do przyrządzenia w kilka minut, zdrowe słodycze i przekąski oraz napoje (kawy, herbaty, soki).
To jedzenie indyjskie od renomowanych producentów prosto z Indii, dzięki któremu poznasz oryginalne smaki Indii. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą!