Żywność indyjska
-
Sok Amla Agrest Indyjski Naturalny 500ml JIVAA
Sok Amla Agrest Indyjski JIVAA – naturalne źródło witamin i minerałów. Wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, zdrowie włosów i stawów.
-
Herbata Tulsi Imbir Trawa Cytrynowa 100g ORGANIC INDIA
Herbata Tulsi Imbir Trawa Cytrynowa Liściasta ORGANIC INDIA – orzeźwiające połączenie imbiru i trawy cytrynowej. Bezkofeinowa, 100% organiczna.
-
Herbata Tulsi Malina Brzoskwinia 100g ORGANIC INDIA
Herbata Tulsi Malina Brzoskwinia Liściasta ORGANIC INDIA – soczysta mieszanka malin, brzoskwiń i Tulsi. Bezkofeinowa, 100% organiczna.
-
Olej Sezamowy Tłoczony na Zimno Sesame Oil 500ml NAKODA
Olej Sezamowy Tłoczony na Zimno NAKODA – 100% naturalny olej bez chemikaliów, idealny do gotowania i pielęgnacji skóry oraz włosów.
-
Herbata Tulsi Słodka Róża Liściasta 100g ORGANIC INDIA
Herbata Tulsi Słodka Róża Liściasta ORGANIC INDIA – delikatna, bezkofeinowa mieszanka Tulsi, róży i rumianku. Naturalna słodycz, idealna dla diabetyków.
-
Herbata Czarna Liściasta Samaara Strong Aroma 250g JIVRAJ
Herbata Czarna Liściasta Samaara Strong Aroma – intensywny smak herbaty Assam, mocny aromat, idealna z mlekiem. Uprawiana w Indiach.
-
Herbata Czarna Premium Black Tea 225g WAGH BAKRI
Herbata Czarna Premium Wagh Bakri to wyjątkowa mieszanka z najlepszych indyjskich plantacji. Oferuje głęboki smak i pobudzający aromat.
-
Mango w Proszku Dry Mango Powder 50g TAJ INDIAN MASALA
Taj Indian Masala Mango w Proszku (Amchur) to przyprawa, która dodaje intensywnego, kwaśno-słodkiego smaku. Idealny do curry, chutneyów, marynat i przekąsek.
-
Cebula Mielona Onion Powder 50g TAJ INDIAN MASALA
Taj Indian Masala Cebula Mielona – wszechstronna przyprawa o intensywnym aromacie. Idealna do zup, sosów, curry i marynat.
-
Płatki Mięty Suszone Mint Flakes 50g TAJ INDIAN MASALA
Płatki Mięty Suszone Taj Indian Masala to aromatyczna przyprawa, idealna do sałatek, sosów, jogurtów i curry. Mięta wzbogaca smak potraw, dodając im świeżości.
-
Groszek Żółty Yellow Peas 500g MALL ROAD
Groszek Żółty Yellow Peas Mall Road to bogate źródło białka, błonnika i witamin. Idealny do zup, sałatek i dań jednogarnkowych.
Hinduskie jedzenie z Indii
Indyjskie jedzenie cieszy się popularnością na całym świecie ze względu na swój intensywny smak i aromat. Bazuje na prostych składnikach. Jednak dzięki dodatkowi różnorodnych przypraw nigdy się nie nudzi. Chcesz przygotować potrawy indyjskie i szukasz sprawdzonych składników? A może wolisz gotowe hinduskie jedzenie? W Eco-India znajdziesz najpopularniejsze w kuchni indyjskiej produkty, które pozwolą Ci odkryć smaki Indii.
Czym wyróżnia się indyjskie jedzenie?
Kto raz spróbuje kuchni hinduskiej, zachowa w pamięci jej wygląd, smak i zapach na długo. Potrawy indyjskie są bowiem intensywnie aromatyczne, dość pikantne, wyraziste z lekko korzenną nutą. Składają się w dużej mierze z różnorodnych warzyw, roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, soczewicy) i mnóstwa przypraw.
To przede wszystkim te ostatnie odpowiadają za to, że jedzenie indyjskie ma w sobie przyjemną ostrość. Połączenie wszystkich składników tworzy zaś na talerzu apetyczną, pełną kolorów kompozycję.
Czy potrawy indyjskie są zdrowe?
Kuchnia hinduska bazuje na wielu składnikach zalecanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. To głównie warzywa, owoce, strączki i ziarna, które zawierają dużą ilość białka, błonnika, witamin i niezbędnych pierwiastków. Rzadko hinduskie jedzenie opiera się natomiast na mięsie, co również jest zgodne z zaleceniami dietetyków. Obecnie rekomenduje się ograniczenie tego składnika do ok. 300 g tygodniowo.
Warto przy tym zauważyć, że potrawy indyjskie są skrapiane olejami lub smażone na nich. To produkty bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Również obecne w tej kuchni przyprawy wykazują szereg korzystnych dla organizmu właściwości. W zależności od rodzaju działają przeciwzapalnie, wspomagają trawienie, zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Smaki Indii — jakie hinduskie jedzenie warto mieć w kuchni?
Jeśli chcesz przygotowywać potrawy indyjskie lub po prostu zdrowo się odżywiać, polecamy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników:
- rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica — podstawa wielu dań indyjskich, takich jak curry czy zupy;
- tłuszcze — żywność indyjska nie może się bez nich obyć, bo wchłaniają składniki odżywcze z warzyw; do najpopularniejszych należą masła klarowane ghee i olej kokosowy do smażenia oraz oliwy: olej sezamowy, arachidowy, musztardowy albo z czarnuszki do picia;
- mąki: pszenna, ryżowa, z ciecierzycy — zagęszczacz sosów oraz niezbędny składnik placków i innego jedzenia z Indii;
- mleko kokosowe do sosów i curry w stylu tajskim oraz indyjskim;
- sosy;
- marynaty i pasty do przygotowania żywności z Indii głównie na bazie mięsa.
Hinduskie jedzenie z Indii w Eco-India
W Eco-India znajdziesz składniki na potrawy indyjskie i nie tylko. W naszej ofercie są też bowiem dania gotowe do przyrządzenia w kilka minut, zdrowe słodycze i przekąski oraz napoje (kawy, herbaty, soki).
To jedzenie indyjskie od renomowanych producentów prosto z Indii, dzięki któremu poznasz oryginalne smaki Indii. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą!