Mąka

Żywność w dzisiejszych czasach jest fałszowana. Na sklepowych pólkach jest pod dostatkiem „oszukanych” produktów. Zgodnie z wymogami prawnymi, każdy produkt powinien mieć etykietę z informacją na temat zawartych w nim składników.

Najpopularniejszym sposobem fałszowana żywności jest „wzbogacanie” jej dodatkami chemicznymi. Najczęściej za kolor lub smak produktu jest odpowiedzialny chemiczny barwnik. Pachnące ciasteczka maślane zostały wyprodukowane z użyciem tłuszczu palmowego i aromatu identycznego z naturalnym zapachem masła.

Obecnie coraz częściej wyostrzamy spojrzenie i szukamy na talerzu bądź sklepowej półce potencjalnego wroga w postaci glutenu, laktozy bądź ulepszaczy smaku. Bo każdy już poznał, czym jest nietolerancja pokarmowa i jakie są jej skutki. Zjawisko to jest związane z mechanizmem odpornościowym oraz produkcją immunoglobulin G nazywanym „alergią typu III”. Objawy nadwrażliwości pokarmowej to kłopoty z trawieniem, ze skórą i dolegliwości stawowe. Są to również choroby układu oddechowego, neurologiczne i psychiczne oraz cukrzyca i chroniczne zmęczenie.

Konieczne jest abyśmy obecnie wyeliminowali wszelkie podejrzane produkty przetworzone i wzbogacone dodatkami do żywności, aby być po prostu zdrowym. Produkty, które spożywamy powinny być ekologiczne bez pestycydów, hormonów, antybiotyków i GMO, a mięso, ryby, owoce morza powinny pochodzić z małych hodowli. Trudno w codziennym odżywianiu przygotowywać wszystkie posiłki, ale już sam wybór tego, co zamierzamy spożyć to już nasze zadanie. Może kiedyś znajdziemy czas, aby upiec indyjski chleb.

Jak upiec indyjski chleb?

Przepisy na pieczywo indyjskie są bardzo proste, ale kluczową sprawą jest specjalna mąka. Indyjskie chleby to chleby wypiekane z niezakwaszonego ciasta. Najbardziej znane chleby to roti, ćapati, pa ratha, nan, kulćha oraz wiele innych rodzajów. Do wypieku używa się mąki pszennej w dwóch odmianach maida białej drobno zmielonej oraz atta mąki gruboziarnistej. No cóż, najpierw trzeba kupić indyjską mąkę, a następnie:

  • Mąka 2 szklanki
  • Woda ½ szklanki
  • Sól 1 łyżeczka

Z mąki, wody i soli zagnieść dość twarde ciasto i wyrabiać je około 5 min. Z wyrobionego ciasta przygotować małe części, w postaci małych kulek  i cienko je rozwałkować, na placki. Następnie kładziemy te cienkie placki na rozgrzaną i suchą patelnię teflonową i „smażymy” po obu stronach przez 2 min. Gotowe placki trzymamy pod przykryciem, w cieple i podajemy najlepiej gorące. Smakują doskonale. Smacznego.

Wyświetlono:(31)